Tidstabeller
Tidstabeller er helt uundværlige når du skal lave minutmad. Det står som oftest i opskrifterne, men hvis du bare skal koge et stykke kød eller fx nogle kartofler, er det godt at kunne slå op. Specielt med grøntsager kan du meget hurtigt komme til at overkoge dem.
Jeg har lavet 3 tabeller med de mest almindelige råvarer, der findes mere detaljerede tabeller på nettet fx:
http://instantpot.com/cooking-time/
Indhold
Kogetider for grøntsager
Ved: "Kogning med damp" menes at du sætter dine grøntsager ovenpå en indsats og fylder vand i bunden af gryden.Grøntsag | Kogemetode: | Kogetid (min) | Vejledende væskemængde (dL) |
---|---|---|---|
Artiskokker | Kogning i vand | 6-12 | 2-3 |
Blomkål, buketter | Kogning ved damp | 2 | 2-3 |
Broccoli | Kogning ved damp | 2-5 | 2-3 |
Bønner | Kogning i vand | 3-5 | 2-3 |
Courgetter (Squash) | Kogning med smør | 2-3 | 0-1 |
Gulerødder, hele | Kogning i vand eller ved damp | 6-8 | 1-2 |
Hvidkål | Kogning i vand eller ved damp | 5-10 | 1-2 |
Kartofler, skrællede | Kogning ved damp | 6-10 | 1-2 |
Kartofler, stykker til mos | Kogning i vand | 4-5 | 1-2 |
Majskolber | Kogning i vand eller ved damp | 5-7 | 1-2 |
Rosenkål | Kogning ved damp | 3-5 | 1-2 |
Rødbeder | Kogning ved damp | 15-30 | 1-2 |
Rødkål | Kogning i vand | 8-10 | 1-2 |
Selleri | Kogning i vand eller ved damp | 4-6 | 1-2 |
Skorzonerrødder | Kogning ved damp eller smør | 4-5 | 1-2 |
Ærter | Kogning ved damp | 1-3 | 1-2 |
Kogetider for bælgfrugter
Selv om det er muligt at trykkoge bælgfrugterne direkte, vil jeg anbefale, at du altid sætter dem i blød først (Min. 12 timer). Det er der flere grunde til, først og fremmest bliver de nemmere at fordøje, de koger hurtigere og de bliver mere ensartede i konsistensen.Bælgfrugt | Kogemetode | Kogetid (min) | Vejledende væskemængde (dL) |
---|---|---|---|
Bønner, iblødsat | Kogning i vand | 8-10 | 2-3 |
Kikærter, iblødsat | Kogning i vand | 20-25 | Dækket |
Linser, iblødsat | Kogning i vand | 6-8 | 2-3 |
Kogetider for kød
Kød | Kogetid (min) | Vejledende væskemængde (dL) |
---|---|---|
Høne, hel til suppe | 30-50 | dækket |
Høne, parteret | 20-30 | 1-2 |
Kalv, haler til ragout | 40-45 | 1½-2 |
Kalv, skank i skiver til osso buco | 20-30 | 1½-2 |
Kylling, hel | 15 | 1-2 |
Kylling, parteret | 10-15 | 1-2 |
Lam, bov | 20-25 | 2 eller dækket |
Lam, kølle | 25-30 | 1-2 |
Lam, småkød i tern | 15-20 | 2 |
Okse, bov til steg eller supper | 45-60 | 1-2 eller dækket |
Okse, bryst | 30-45 | Dækket |
Okse, filet til roastbeef | 5 | 1 |
Okse, haler | 45-60 | 2 |
Okse, mellemskært i tern | 30-45 | 2 |
Okse, skank i skiver til osso buco | ca. 30 | 1-2 |
Okse, småkød i tern | 20-25 | 2 |
Okse, tværreb | 40-45 | Dækket |
Okse, tykkam snøret | 45-60 | 1-2 |
Svin, gode ben | 20-30 | 1-2 |
Svin, hamburgerryg | 10-12 | Dækket |
Svin, ribbensteg | 30-40 | 1-2 |
Svin, skinke | 20 | Dækket |
Svin, småkød i tern | 10-15 | 2 |