Hvad er en minutkoger?

Kort fortalt:
En minutkoger eller en trykkoger er en almindelig gryde med et  lidt avanceret låg. Det er faktisk låget der er opfindelsen, fordi den gør det muligt at lukke gryden helt tæt, og samtidig styre trykket inde i gryden. Når vandet i minutkogeren opvarmes, forsegles dampen indeni, og der skabes et overtryk. Når trykket stiger, hæves temperaturen over vandets normale kogepunkt ved atmosfæretryk (100 °C):

 

 

For de fleste minutkogere ligger trykket mellem 1.5 til 2.0 bara (Dvs. 0.5- 1 bar overtryk), svarende til et kogepunkt mellem 111 °C og 119 °C.

 

Det er dette fysiske princip, som du måske kan huske fra fysik-timerne (Idealgas-ligningen: P.V= n.R.T). Måske har du også hørt, at det i meget højt beliggende byer, som fx La Paz i Bolivia, (Verdens højest beliggende  storby i 3600 m højde), er næsten umuligt at koge et æg, og at det tager meget længere tid at lave mad. Det skyldes, at trykket her er så lavt, at kogepunktet kun er på 88°C! Og det er så her, at en anden interessant sammenhæng kommer ind i billedet, nemlig: Jo højere kogepunkt, jo kortere tilberedningstid. Som tommelfingerregel siger man: For hver 10°C temperaturstigning halveres kogetiden!

 

Figuren viser, at hvis det tager 60 min at tilberede en ret ved 100 °C, så tager det 30 minutter ved 110 °C, og kun 15 min ved 120°C.

 

I låget er indbygget en trykregulator, så trykket i gryden max. kommer op på 2 bara (altså 1 bar overtryk). Nogle minutkogere har en trykregulator hvor trykket kan indstilles til flere niveauer, fx 1.5 bara og 2 bara. Hvis trykregulatoren skulle svigte, fx hvis den tilstoppes af mad, er låget af sikkerhedsmæssige grunde også forsynet med en eller 2 sikkerhedsventiler.

 

Lidt historie:
De moderne minutkogere er meget sikre, men i gamle dage var det en anden snak. For slet ikke at tale om de allerførste modeller, der så dagens lys allerede i 1679, hvor franskmanden: Denis Papin fik lyst til at omsætte de nye opdagelser indenfor fysik til en hurtig-koger. Der gik dog flere århundreder før man var i stand til at fremstille minutkogere af god kvalitet, og fremfor alt af sikkerhedsmæssig høj standard.

 

En af de tidligste prototyper af Papin’s trykkoger fra 1679, som kan ses på Musée des Arts et Métiers i Paris. Ikke en model jeg har lyst til at prøve.

 

Det var reelt først da den franske producent af køkkenudstyr: SEB i 1953 tog patent på sin model, at der kom gang i minutmad hjemme i køkkenerne.