Sikkerhed

Sikkerhed eller manglende tro på samme, tror jeg er en væsentlig grund til at minutmad ikke har fundet vej ind danskernes køkkener. Lad mig sige det med det samme: Minutmad er helt ufarligt, de moderne minutkogere har indbygget så meget sikkerhed, og hvis man bare følger nogle simple regler, så kan det ikke gå galt.

I gamle dage, dvs. for over 50 år siden, var minutkogere ikke så pålidelige som nu, og der findes historier fra dengang, hvor folk har fået “sprøjtelakeret” deres køkkenloft med gule ærter. Dette hører fortiden til, og vil jeg derfor gerne, aflive de onde rygter, som lige siden har forfulgt minutkogerne.

Den klassiske minutkoger består af en trykregulator og en sikkerhedsventil.

 

Klassisk minutkoger med trykregulator (1) og sikkerhedsventil (2).

 

Trykregulatoren kan være en fjederventil, som sørger for at der er lukket for dampen, indtil trykket begynder at stige. Så giver fjederen efter og lukker dampen ud, således at der holdes et konstant overtryk inde i gryden. I sin mest simple form er trykregulatoren en nåleventil, hvor ventilen holdes lukket af en lille vægt (Se billede ovenfor), indtil damptrykket er stort nok til at løfte vægten, så dampen kan slippe ud. I begge tilfælde udsender trykregulatoren en karakteristisk hvislelyd, når der er tryk.
Låget er også forsynet med en sikkerhedsventil, som skal sørge for at trykket lettes, hvis trykregulatoren stopper til.

Jeg har ikke selv oplevet det, men det kan ske, hvis du fx har kogt risengrød eller retter der nemt bruser op fx ris, pasta eller linser, og samtidig har fyldt gryden for meget. Det kan betyde, at der sætter sig mad-rester i ventilen. Hvis du så glemmer, at rengøre den, kan du risikere, at det tørrer ind og tilstopper ventilen. Det er derfor, at man har en hovedregel om, at en trykkoger aldrig må fyldes mere end ¾ op! (Eneste undtagelse er retter med kål, fordi kålen hurtigt falder sammen under kogningen). Til supper og retter der nemt bruser op (fx linser eller gule ærter) må gryden kun fyldes halvt!

 

Nyere model med gummipakning (3) der kan slippe dampen ud, som ekstra sikkerhed til sikkerhedsventilen (2).

 

Den klassiske minutkoger har en sikkerhedsventil der beskytter mod en tilstoppet trykregulator, hvilket er et sikkert system. På min egen minutkoger er sikkerhedsventilen en fjederventil, og af og til vender jeg låget om og trykker på den lille metalskive, for at checke om jeg kan trykke den ned og at fjederen virker. Jeg har som sagt aldrig oplevet at trykregulatoren er blevet tilstoppet og at sikkerhedsventilen er blevet udløst, men det er rart at vide at den fungerer. Mange af de nyere modeller har indbygget endnu mere sikkerhed, idet låget har 2 uafhængige sikkerhedsventiler (Se billede ovenfor). En meget almindelig løsning er en gummipakningsring, som virker sammen med en spalteåbning i lågkanten. Hvis den 1. sikkerhedsventil, af en eller anden grund skulle svigte, så vil gummipakningen ved et bestemt tryk slippe dampen ud gennem spalteåbningen.

Udover disse sikkerhedssystemer, der skal beskytte mod for højt tryk inde i gryden, er der også indbygget sikkerhed i låget, så du ikke kan åbne det imens der stadig er tryk på. Det er nemt at forestille sig hvad der kan ske, hvis man får 115 ° varm damp op i ansigtet! På den klassiske minutkoger består det af et fjedrende bøjlesystem, mens der på de nyere modeller er indbygget et mere avanceret låsesystem.

Som du kan se, er der altså rigtig meget sikkerhed indbygget i en minutkoger. Udover dette, er der også nogle generelle sikkerhedsregler, som du skal følge. Jeg har allerede været inde på det med fyldningsgraden, men lad mig lige opsummere dem:

 

Sikkerhedsregler ved brug af minutkoger:

  • Brug aldrig minutkogeren, hvis nogle af delene er beskadiget eller ikke fungerer efter hensigten.
  • Forsøg aldrig at ændre på sikkerhedsmekanismerne eller at reparere minutkogeren selv.
  • Sørg altid for at der er vand i gryden inden den sættes på tryk, som hovedregel mindst 2,5 dL.
  • Fyldning: Som hovedregel må gryden aldrig fyldes mere end ¾ op! (Eneste undtagelse er retter med kål, fordi kålen hurtigt falder sammen under kogningen). Til supper og retter der nemt bruser op (fx linser, gule ærter, pasta) må gryden kun fyldes halvt! Det er for at undgå at de sætter sig i trykregulatoren eller sikkerhedsventilen, og tilstopper den når de tørrer.
  • Gå aldrig fra minutkogeren, mens den bringes på tryk.
  • Forsøg aldrig at åbne gryden, mens den er på tryk.
  • Åbn altid låget væk fra dig selv, dampen er meget varm!