Supper
Indhold
Borsjtj (Russisk rødebedesuppe)
Antal personer: 4
Minutkoger: 25 min – Alm. gryde: 50 min
Smør/olivenolie: 50 g
Rødbeder, hakket: 6 store
Løg, hakket: 2 stk
Hvidløg, presset: 4 fede
Sød kartoffel: 2 stk
Balsamico: 1 dL
Honning: 4-5 spsk
Bouillon (Kalv): 1,5 L
Creme fraiche (Pynt)
Forårsløg (Pynt)
Salt og peber
- Svits grøntsagerne groft.
- Tilsæt balsamico, honning og bouillonvand.
- Trykkog 25 min.
- Afkøl langsomt og purér suppen til en cremet konsistens på blender.
- Smag til med salt og peber.
- Server med friskhakket forårsløg og creme fraiche.
Tips:
Kartoflen kan fint erstattes med andre rodfrugter som knoldselleri, persillerod eller pastinak.
Juliennesuppe
Antal personer: 6
Minutkoger: 3 min – Alm. gryde: 20 min
Smør/olivenolie: 25 g eller ½ dL
Porrer i tynde ringe eller løg, hakket: 2 stk
Kartofler, skrællede, groftrevne: 4-5 stk
Gulerødder, skrællede, groftrevne: 2-3 stk
Hvidkål, fintsnittet: 1/4 stk
Persillerod/pastinak, skrællede, groftrevne: 1-2 stk
Vand: 2 L
Salt
- Svits grøntsagerne i fedtstoffet.
- Tilsæt kogende vand og trykkog 3 min.
- Afkøl hurtigt.
- Smag til med salt.
Tips:
Fedtstoffet kan fint undværes, trykkog så bare grøntsagerne 4 min.
Server den varme suppe med revet parmesan ost.
Kartoffelsuppe
Antal personer: 6
Minutkoger: 6 min – Alm. gryde: 20-30 min
Smør/olivenolie: 50 g eller ½ dL
Porrer, i tynde ringe: 2 stk
Løg, hakket: 1 stk
Kartofler, skrællede i skiver: 1/2 kg
Bouillon (fx hønsebouillon): 1 L
Mælk: 6-8 dL
Salt, peber
- Svits løg og porrer i fedtstoffet.
- Tilsæt kartoffelskiver og bouillon og trykkog 6 min.
- Afkøl hurtigt eller langsomt og purér suppen på blender.
- Varm suppen op med mælken.
- Smag til med salt og peber og rund den evt. af med fløde.
Tips:
Drys evt. sprøde baconstrimler, ovntørret serano-skinke eller rugbrødschips og purløg over ved serveringen.
Som med mange andre supper kan et par dråber trøffelolie udrette små mirakler.
Kikærtesuppe
Antal personer: 4
Minutkoger: 35 min – Alm. gryde: 60 min
Smør/olivenolie: 50 g eller ½ dL
Bladselleri, hakket: 2 stængler
Gulerod, hakket: 4 stk
Løg, hakket: 2 stk
Hvidløg, hakket: 4-6 fede
Rosmarin: 4 stilke
Kikærter, udblødes ca. 1 døgn: 400 g
Bouillon (Grøntsag): 1 L
Hele kogte kikærter (Pynt): 1 håndfuld
Chili (Pynt)
Salt og peber
- Trykkog kikærterne i 25 min.
- Hæld vandet fra kikærterne og gem en håndfuld til pynt.
- Svits grøntsagerne et par minutter med fedtstoffet.
- Tilsæt kikærter, rosmarin bundet sammen med en snor og bouillon.
- Trykkog i 5 min og afkøl hurtigt.
- Blend suppen og server med kikærter og hakket chili efter smag.
Tips:
Prøv at hakke et bundt løvstikke og bland det i den blendede suppe til sidst.
Kyllingebouillon (Chicken stock)
Antal personer: 4-6
Minutkoger: 45-60 min – Alm. gryde: Rigtig mange min!
Kyllingeskrog: 1-2 stk
Løg, grofthakket: 3 stk
Gulerødder, grofthakket: 3 stk
Blegselleri, grofthakket: 3 stængler
Hvidløg: 4 knuste fede
Peberkorn: 1 teskefuld
Smør/olivenolie: 50 g
Vand: ca. 1 L
Evt. friske krydderurter
Evt. æblecidereddike: 1 spsk
-
- Brun kyllingeskrogene i trykkogeren med fedtstoffet. Det vil fremhæve kyllingesmagen
og give en smuk brun farve til bouillonen. - Tilsæt 1 dL vand for at fjerne det brune i bunden af gryden.
- Tilsæt alle øvrige ingredienser og trykkog i 45-60 min.
- Afkøl langsomt og filtrer bouillonen gennem en sigte/dørslag.
- Smag til med salt.
- Brun kyllingeskrogene i trykkogeren med fedtstoffet. Det vil fremhæve kyllingesmagen
Bouillonen kan nu bruges som basis til en skøn kyllingesuppe, opbevares i køleskabet
et par dage eller fryses – med fordel i små portioner.
Så har du altid din egen bouillon klar, når du fx skal lave en sauce.
Minestrone
Antal personer: 6
Minutkoger: 10 min – Alm. gryde: 35 min
Smør/olivenolie: 50 g eller ½ dL
Løg, hakket: 3 stk
Hvidløg, presset: 2-3 fede
Gulerødder, groftrevne: 2-3 stk
Persillerod, groftrevet: 1 stk
Selleri, groftrevet: ¼ stk
Kartofler, i små tern: 8-10 stk
Flåede/hakkede tomater: 1 dåse
Bouillon (Hønse eller grøntsags): 2 L
Timian, merian, basilikum eller herbes de provence: 2-3 tsk
Nudler: 50 g eller ris: ¾ dL
Grønne bønner, overskårne: 250 g
Evt. salt og peber
- Svits løg, hvidløg og svits sammen med gulerødder, persillerod og selleri.
- Tilsæt resten af grøntsagerne, suppe, salt og krydderier.
- Trykkog 5 min og afkøl hurtigt.
- Tilsæt nudler eller ris og bønnerne.
- Trykkog igen 5 min og afkøl hurtigt.
- Smag til med salt og peber (Det er ikke sikkert at den mangler salt).
Tips:
Server den varme suppe med revet parmesan ost og godt brød.