Supper

Indhold

Borsjtj  (Russisk rødebedesuppe)

Denne russiske ret er en rigtig klassiker, dejlig sød og fløjlsagtig i konsistensen. Smager godt både med kød-bouillon som base eller i veganer versionen.

Antal personer: 4
Minutkoger: 25 min – Alm. gryde: 50 min

Smør/olivenolie: 50 g
Rødbeder, hakket: 6 store
Løg, hakket: 2 stk
Hvidløg, presset: 4 fede
Sød kartoffel: 2 stk
Balsamico: 1 dL
Honning: 4-5 spsk
Bouillon (Kalv): 1,5 L
Creme fraiche (Pynt)
Forårsløg (Pynt)
Salt og peber

  • Svits grøntsagerne groft.
  • Tilsæt balsamico, honning og bouillonvand.
  • Trykkog 25 min.
  • Afkøl langsomt og purér suppen til en cremet konsistens på blender.
  • Smag til med salt og peber.
  • Server med friskhakket forårsløg og creme fraiche.

Tips:
Kartoflen kan fint erstattes med andre rodfrugter som knoldselleri, persillerod eller pastinak.

 

Juliennesuppe

Juliennesuppen er en nem og lækker suppe, som man aldrig bliver træt af. Råvarerne kan varieres, men en vigtig deltalje er udskæringen af grøntsagerne, som skal være med et Julienne-jern (Food processor) – deraf navnet på suppen.

Antal personer: 6
Minutkoger: 3 min – Alm. gryde: 20 min

Smør/olivenolie: 25 g eller ½ dL
Porrer i tynde ringe eller løg, hakket: 2 stk
Kartofler, skrællede, groftrevne: 4-5 stk
Gulerødder, skrællede, groftrevne: 2-3 stk
Hvidkål, fintsnittet: 1/4 stk
Persillerod/pastinak, skrællede, groftrevne: 1-2 stk
Vand: 2 L
Salt

  • Svits grøntsagerne i fedtstoffet.
  • Tilsæt kogende vand og trykkog 3 min.
  • Afkøl hurtigt.
  • Smag til med salt.

Tips:
Fedtstoffet kan fint undværes, trykkog så bare grøntsagerne 4 min.
Server den varme suppe med revet parmesan ost.

 

Kartoffelsuppe

Antal personer: 6
Minutkoger: 6 min – Alm. gryde: 20-30 min

Smør/olivenolie: 50 g eller ½ dL
Porrer, i tynde ringe: 2 stk
Løg, hakket: 1 stk
Kartofler, skrællede i skiver: 1/2 kg
Bouillon (fx hønsebouillon): 1 L
Mælk: 6-8 dL
Salt, peber

  • Svits løg og porrer i fedtstoffet.
  • Tilsæt kartoffelskiver og bouillon og trykkog 6 min.
  • Afkøl hurtigt eller langsomt og purér suppen på blender.
  • Varm suppen op med mælken.
  • Smag til med salt og peber og rund den evt. af med fløde.

Tips:
Drys evt. sprøde baconstrimler, ovntørret serano-skinke eller rugbrødschips og purløg over ved serveringen.
Som med mange andre supper kan et par dråber trøffelolie udrette små mirakler.

 

Kikærtesuppe

Antal personer: 4
Minutkoger: 35 min – Alm. gryde: 60 min

Smør/olivenolie: 50 g eller ½ dL
Bladselleri, hakket: 2 stængler
Gulerod, hakket: 4 stk
Løg, hakket: 2 stk
Hvidløg, hakket: 4-6 fede
Rosmarin: 4 stilke
Kikærter, udblødes ca. 1 døgn: 400 g
Bouillon (Grøntsag): 1 L
Hele kogte kikærter (Pynt): 1 håndfuld
Chili (Pynt)
Salt og peber

  • Trykkog kikærterne i 25 min.
  • Hæld vandet fra kikærterne og gem en håndfuld til pynt.
  • Svits grøntsagerne et par minutter med fedtstoffet.
  • Tilsæt kikærter, rosmarin bundet sammen med en snor og bouillon.
  • Trykkog i 5 min og afkøl hurtigt.
  • Blend suppen og server med kikærter og hakket chili efter smag.

Tips:
Prøv at hakke et bundt løvstikke og bland det i den blendede suppe til sidst.

Den færdige bouillon har en fyldig smag. Der dannes et lille fedtlag på toppen, som nemt kan fjernes, når den har stået på køl.

Kyllingebouillon (Chicken stock)

Antal personer: 4-6

 

Minutkoger: 45-60 min – Alm. gryde: Rigtig mange min!

Kyllingeskrog: 1-2 stk
Løg, grofthakket: 3 stk
Gulerødder, grofthakket: 3 stk
Blegselleri, grofthakket: 3 stængler
Hvidløg: 4 knuste fede
Peberkorn: 1 teskefuld
Smør/olivenolie: 50 g
Vand: ca. 1 L
Evt. friske krydderurter
Evt. æblecidereddike: 1 spsk

    • Brun kyllingeskrogene i trykkogeren med fedtstoffet. Det vil fremhæve kyllingesmagen
      og give en smuk brun farve til bouillonen.

      En velsmagende og farverig asiatisk suppe, er blot en af mange anvendelsesmuligheder for bouillonen.

    • Tilsæt  1 dL vand for at fjerne det brune i bunden af gryden.
    • Tilsæt alle øvrige ingredienser og trykkog i 45-60 min.
    • Afkøl langsomt og filtrer bouillonen gennem en sigte/dørslag.
    • Smag til med salt.

Bouillonen kan nu bruges som basis til en skøn kyllingesuppe, opbevares i køleskabet
et par dage eller fryses – med fordel i små portioner.
Så har du altid din egen bouillon klar, når du fx skal lave en sauce.

 

Minestrone 

Antal personer: 6
Minutkoger: 10 min – Alm. gryde: 35 min

Smør/olivenolie: 50 g eller ½ dL
Løg, hakket: 3 stk
Hvidløg, presset: 2-3 fede
Gulerødder, groftrevne: 2-3 stk
Persillerod, groftrevet: 1 stk
Selleri, groftrevet: ¼ stk
Kartofler, i små tern: 8-10 stk
Flåede/hakkede tomater: 1 dåse
Bouillon (Hønse eller grøntsags): 2 L
Timian, merian, basilikum eller herbes de provence: 2-3 tsk
Nudler: 50 g eller ris: ¾ dL
Grønne bønner, overskårne: 250 g
Evt. salt og peber

  • Svits løg, hvidløg og svits sammen med gulerødder, persillerod og selleri.
  • Tilsæt resten af grøntsagerne, suppe, salt og krydderier.
  • Trykkog 5 min og afkøl hurtigt.
  • Tilsæt nudler eller ris og bønnerne.
  • Trykkog igen 5 min og afkøl hurtigt.
  • Smag til med salt og peber (Det er ikke sikkert at den mangler salt).

Tips:
Server den varme suppe med revet parmesan ost og godt brød.